П`ятниця, 29.03.2024, 17:29
Здолбунівська районна спілка підприємців
| RSS


Меню сайту
Форма входу
Реклама

реклама

Пошук





Головна » 2017 » Лютий » 8 » Держава проти роботодавця
20:26
Держава проти роботодавця

Рік для бізнесу починається з чергової благої ініціативи держави, від якої вже віє черговими проблемами.

Держава намагається дружити з працівниками проти роботодавців.

«Це ненормально, коли підприємець-власник має прибуток і при цьому не доплачує податки, а люди, що працюють на нього, живуть взагалі за межею бідності. Так не повинно бути» - заявляє Прем'єр-міністр. І в цей момент хочеться виглянути у вікно. У нас там 2017 або 1917? Незважаючи на всі закони про декомунізацію, уряд говорить в дусі класової боротьби. Очевидно, що «совок» - не в назвах вулиць, а в головах.

Уряд і Верховна Рада, після фестивалю користолюбства під назвою «електронне декларування», раптово намагаються загравати з трудовим народом. Турбота про цей самий народ зводиться до того, що експлуататори повинні будуть платити експлуатованим більше грошей. Разом з підвищенням мінімальної зарплати розширюється перелік підстав і можливостей для перевірки підприємств щодо дотримання трудового законодавства. Це - турбота за чужий рахунок. Однак, подібні ініціативи не обіцяють бути ефективними, оскільки українська держава не дбає про те, щоб трудові відносини стали привабливою формою співпраці. І проблема ця лежить навіть не в фінансовій площині, а в регуляторній.

Для початку держава вирішила, що народ у неї надто дурний і не може сам вирішувати, на яких умовах наймати персонал. Тому держава встановила вичерпний перелік для звільнення співробітників, звузила можливості строкових трудових контрактів, і не дозволяє працівнику і роботодавцю самим домовитися про спосіб визначення оплати. Державі настільки свербить дбати про народ, що вона давно встановила, що зарплата повинна виплачуватися двічі на місяць. Це - імперативна норма. І трудовий договір - обов'язково постійний. У світі, де давно нормою стала зміна місця роботи раз в п'ять років, держава прагне встановити довічні відносини.

Але крім того, що потрібно змиритися з нав'язаним заводським форматом відносин зі співробітником, роботодавцю необхідно виконати комплекс заходів з охорони праці. А це такі дії:

1. Затвердити положення: про систему управління охороною праці, про проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, про службу охорони праці та посадову інструкцію інспектора з охорони праці.

2. Написати тематичний план з навчання посадових осіб нормам з охорони праці.

3. Оформити куточок з охорони праці, що складається з трьох кишень. У кожній з яких вкладені: інструкції для працівників; Закон України «Про охорону праці»; Правила пожежної безпеки в Україні.

4. Підписати інструкції з охорони праці:

- надання долікарської допомоги при надзвичайній події;

- з електробезпеки;

- відрядженнях на території України і за межами;

- обладнання робочого місця;

- для робіт на ПК та відеодисплейному моніторі;

- для робіт на копіювальній техніці.

5. Завести журнал реєстрації інструкцій з охорони праці.

6. Затвердити порядок розслідування нещасних випадків на виробництві не виробничого характеру.

7. Завести журнал видачі інструкцій.

8. Оформити протокол засідань комісії з перевірки знань керівного складу юр. особи.

9. Підписати наказ про затвердження та введення інструкції з охорони праці.

10. Не забути зробити журнал реєстрації вступного інструктажу з охорони праці. Для цього ще потрібна програма вступного інструктажу з охорони праці та інструкція вступного інструктажу.

11. Затвердити порядок атестації перевірок робочих місць.

12. Затвердити перелік посад, які звільняються від проведення повторних інструктажів.

13. Акуратно вести протоколи вимірювання опору заземлення та ізоляції електричних дротів в офісі (технічний звіт).

14. Підписати наказ про призначення відповідального за електрогосподарство, пожежну безпеку, охорону праці.

15. Втілити в життя програми первинних і повторних інструктажів з охорони праці. Журнал реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці.

16. Підписати наказ про організацію з пожежної безпеки.

17. Завести положення про добровільну пожежну дружину.

18. Зробити програму навчання добровільної пожежної дружини особового складу.

Ось тут, до речі, сформувати положення про добровільну пожежну дружину змушує державу. Прям пам'ятник комунізму і тоталітаризму можна ставити. Але однією дружиною обмежитися не можна. Потрібно зробити програму навчання добровільної пожежної дружини особового складу. Туди слід вписати як мінімум 3 людини та застрахувати їх.

19. Затвердити наказ про порядок дій при виникненні нещасного випадку чи аварії на підприємстві.

20. Провести затвердження переліку нормативно-правових актів з охорони праці, що діють на підприємстві щодо діяльності.

21. Не забути про програми первинних і повторних інструктажів з пожежної безпеки

22. Оформити журнал реєстрації інструктажів з пожежної безпеки та інструкцію з пожежної безпеки.

Як на мене, то самі документи з пожежної безпеки можуть підтримувати пожежу протягом кількох годин. Адже все це потрібно тримати в паперовому вигляді. Держава не визнає, що з монітору працівники теж вміють читати корисні поради. Думаю, якби існувала статистика ефективності подібних заходів, то вона була б такою ж нульовою, як зараз результат статистичних досліджень. До речі, це ще не все. Підприємству, тобто експлуататору, обов'язково потрібно призначити відповідального за охорону праці та пожежної безпеки, який повинен пройти навчання в навчальному центрі; уповноважена особа від трудового колективу (як звучить) з питань охорони праці (призначається там, де немає профспілки).

Навчити директора охорони праці і пожежної безпеки. Адже раптом без цього він може розвести відкрите вогнище в офісі.

23. Також потрібно провести атестацію декількох робочих місць на відповідність умовам безпеки праці і призначити комісію з навчання керівного складу підприємства. Або провести навчання в навчальному центрі для всього керівного складу компанії.

24. Так, ще слід не забути працевлаштувати 4% інвалідів. Саме це, начхавши на всі норми про не дискримінацію, приписує нам держава.

Слово «лібералізація» поки навіть поруч не стоїть з регулюванням трудових відносин. Але навіть тут ще не все, адже існує величезна кількість галузевих вимог. Невиконання кожного з яких, означає можливість накладення штрафу, що підживлює корупцію в органах державної влади. Тому виконання норм у сфері трудового права, на сьогоднішній день для роботодавця - це не стільки вихід з тіні, скільки стрибок в корупційне болото.

В Україні у юристів є практика безпеки бізнесу. Інколи це складно пояснити іноземним колегам. Ми практикуємо тільки в тому, щоб захищати бізнес від держави. Держава - це не партнер. Це загроза. Уряду доведеться зіткнутися з тим, що виявлення прихованих трудових відносин неможливе при відкритому протистоянні бізнесу і держави.

Артем Афян

керуючий партнер юридичної компанії Juscutum

Переглядів: 684 | Додав: zrsp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Реклама

Архів записів
Друзі сайту
Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

У разі передруку матеріалів посилання на zrsp.at.ua обов'язкове.

Copyright MyCorp ©2009 2024