Четвер, 18.04.2024, 10:04
Здолбунівська районна спілка підприємців
| RSS


Меню сайту
Форма входу
Реклама

реклама

Пошук





Головна » 2016 » Березень » 11 » Для пенсии больше не нужно справок
19:26
Для пенсии больше не нужно справок

Змінився механізм визначення заробітної плати для обчислення пенсії

У пенсійному забезпеченні відбувся ряд змін. Зокрема, з січня для обчислення пенсії враховується заробітна плата лише за даними персоніфікованого обліку. Це питання врегульоване статтею 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Докладніше про нововведення — у розмові газети "Експрес" із Русланою Іванковою, заступником директора Головного управління Пенсійного фонду України області.

-- Руслано Ярославівно, як пенсії призначалися до нового року?

-- До 1 січня 2016 року при визначенні розміру пенсії враховувалася за бажанням пенсіонера заробітна плата за 60
календарних місяців страхового стажу до 1 липня 2000 року та в обов'язковому порядку — за весь період страхового стажу після цієї дати. Ці 60 календарних місяців зарплати враховувалися за умови підтвердження її первинними документами.

-- Що змінилося тепер?

-- Змінився механізм визначення заробітної плати для обчислення пенсії. З нового року для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) тільки за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Такі відомості містяться в системі персоніфікованого обліку органів Пенсійного фонду України, тому надавати довідку про заробіток не потрібно.

-- Можливо, існують певні винятки, коли потрібно буде й надалі надавати довідку про зарплату людям, які оформляють пенсію?

-- Довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року і надалі необхідно долучати при призначенні пенсії лише в одному випадку — якщо в особи страховий стаж після 1 липня 2000 року є меншої тривалості, аніж 60 місяців.

-- Тобто, порядок призначення пенсій спрощено? Можливо, тепер у пенсіонерів буде менше запитань щодо своїх пенсій?

-- Так, справді, у деякій мірі спростився процес призначення пенсії. Відомості про заробіток застрахованої особи містяться в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, що ведеться Пенсійним фондом України. Ще раз повторюю — довідок про заробітну плату громадянам долучати не потрібно.

Складність у долученні довідки була викликана тим, що багато підприємств припинили свою діяльність (без визначення правонаступника) та не передали документи для належного зберігання до архівних установ.

Для призначення пенсії подаються лише документи про стаж особи, який набутий до 31.12.2003 року, а з січня 2004 року стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Слід зазначити, що у разі необхідності та з метою надання допомоги майбутнім пенсіонерам органи Фонду скеровують
відповідні запити в установи, організації, підприємства для підтвердження трудової діяльності.

Леся ЯСИНЧУК, газета "Експрес"

 

* до речі

 

Перевірте свої пенсійні дані

 

Отже, відтепер важливо не тільки, скільки років людина працювала, а й протягом якого періоду вона сплачувала страхові внески до Пенсійного фонду і з якого заробітку сплачувалися ці внески.

 

Найпростішим способом перевірки своїх сплачених страхових внесків є реєстрація на електронному порталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua). Для цього потрібно звернутися в управління ПФУ за місцем реєстрації, маючи при собі реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) і паспорт, та оформити відповідну заяву.

 

Щоб отримати виписку із системи персоніфікованого обліку (так звана форма ОК-5), яка містить дані, що будуть
використовуватися для розрахунку пенсії, у своєму особистому кабінеті потрібно зайти в розділ "виписка з системи
персоніфікованого обліку". Для власників електронного цифрового підпису взагалі нікуди йти не потрібно, заявку на реєстрацію можна подати проcто на порталі.

 

Експрес онлайн

Переглядів: 721 | Додав: zrsp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Реклама

Архів записів
Друзі сайту
Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

У разі передруку матеріалів посилання на zrsp.at.ua обов'язкове.

Copyright MyCorp ©2009 2024