Четвер, 18.04.2024, 15:16
Здолбунівська районна спілка підприємців
| RSS


Меню сайту
Форма входу
Реклама

реклама

Пошук





Головна » 2013 » Вересень » 8 » Легалізуй "самобуд"
22:15
Легалізуй "самобуд"

Олена ДМИТРІЄВА

Хрещатик №127, 5 вересня 2013

Оновлений порядок легалізації самочинного будівництва дозволить узаконити його впродовж 10 робочих днів

У нашій країні ми постійно стикаємося з проблемою незаконного, самочинного будівництва різного роду споруд, будівель тощо.

Доводити тезу про те, що починати будівництво необхідно законно - сенсу немає. Певна річ, що виконання будівельних робіт без попереднього погодження є доволі дорогим та проблематичним. А відтак запитання щодо доцільності попереднього отримання дозвільних документів на будівництво є риторичним. Проте життєва ситуація могла скластися так, що ви все ж збудували об’єкт без дозволу або отримали земельну ділянку у встановленому законом порядку, однак не погодили будівництво. Що ж робити в такому випадку? "Хрещатик" вирішив розібратися, якою є процедура легалізації самочинного будівництва.

Встигнути до 31 грудня

Нагадаємо, 5 січня 2013 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності" від 20 листопада 2012 року. Цим законопроектом подовжено строки прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, які були споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт, за спрощеною процедурою - до кінця 2013-го.

Тож власники (користувачі) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, зведені без дозволу на виконання будівельних робіт, мають до 31 грудня 2013 року подати відповідну заяву та заповнену декларацію про готовність до експлуатації до інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю. Там упродовж 10 робочих днів з дня подання документів після їх перевірки за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж мають прийняти об’єкт в експлуатацію. Це має бути зроблено безоплатно.

Зокрема йдеться як про індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, так і про господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року; громадські будинки I і II категорій складності; будівлі та споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Порядок та документи

Сам порядок прийняття в експлуатацію "самобуду" визначений відповідним наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 19 березня 2013 року № 95 "Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж", який набрав чинності 29 квітня 2013 року. Відповідно до Порядку, замовник або його уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Держархбудінспекції за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта за формою, наведеною у додатку № 3 цього документа.

До заяви мають додаватися:

а) два примірники заповненої декларації про готовність до експлуатації;

б) звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів включно);

в) засвідчені в установленому порядку копії:

- документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;

- технічного паспорта.

Заява про прийняття в експлуатацію об’єкта підписується також співвласниками земельної ділянки та зазначеного об’єкта (у разі їх наявності).

Якщо "самобудові" понад 21 рік

Що стосується процедури прийому в експлуатацію будинків, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт до 5 серпня 1992 року, то вона законом не визначена. У цьому випадку діють за усталеною практикою, яка відображена у листі Держархбудінспекції від 1 вересня 2011 року № 40-12-2409 "Щодо прийняття в експлуатацію об’єктів, закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року".

Держархбудінспекція у своєму листі пояснює, що 5 серпня 1992 року вперше на законодавчому рівні було встановлено порядок та умови прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва постановою КабМіну № 449 "Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів державного замовлення" (втратила чинність). Тобто до цієї дати не передбачалася процедура введення приватних житлових будинків в експлуатацію при оформленні права власності.

Відповідно до частини першої статті 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Крім того, згідно з частиною першою та частиною другою статті 5 Цивільного кодексу України, акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

Тому з аналізу положень Конституції та Цивільного кодексу України випливає, що не вимагається введення в експлуатацію приватних житлових будинків, побудованих до 5 серпня 1992 року, при набутті права власності на такі об’єкти. Для забезпечення конституційного права громадян на житло (стаття 47 Конституції України) вирішення питання набуття права власності на приватні житлові будинки з господарськими будівлями і спорудами, які були збудовані до 5 серпня 1992 року, наразі вивчається з метою врегулювання на законодавчому рівні.

Тобто вводити такі будинки в експлуатацію зараз поки що не потрібно, якщо власник має докази, що цей будинок збудований ним за його рахунок. А відтак і штрафи, передбачені ст. 97 Кодексу про адміністративні правопорушення за самовільне будівництво, на власників таких будинків не можуть бути накладені.

Як довести дату самочинного будівництва?

Для того, щоб встановити дату самочинного будівництва, потрібно зазирнути у технічний паспорт, який оформлюється в Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Це найперший документ, який показує дату будівництва й який затребує ДАБІ і будь-який інший орган. Якщо ж немає технічного паспорта, то власник будинку може замовити в БТІ таку послугу, як "проведення технічної інвентаризації", завдяки якій встановлюється більш-менш чітка дата будівництва. Процедуру технічної інвентаризації проводить інженер БТІ, який виїжджає на місце для оцінки стану будинку. Дана експертиза проводиться згідно з Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, яка затверджена наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 127 від 24 травня 2001 року.

Всі свої вимірювання представник БТІ оформлює в технічному паспорті, де й зазначає всі дані про будинок: дату будівництва, площу, поверховість будинку, наявність самовільного будівництва тощо.

Згідно з цією інструкцією, дату побудови інженер встановлює зі слів власника, однак насправді перевіряються і зовнішній вигляд будинку, і всі можливі документи, які цю дату можуть підтвердити. Це може бути як "старий" техпаспорт, так й довідки й рішення місцевої ради, записи в будинкових та земельних книгах, договір купівлі-продажу, дарування, міни тощо.

Як же отримати право власності на споруди, збудовані до 1992 року? На це відповіла Державна реєстраційна служба України, яка у своєму листі від 12 березня 2013 року надала роз’яснення щодо держреєстрації прав з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно, побудоване до 1992 року. Отже, для реєстрації права власності на побудовані до 5 серпня 1992 року об’єкти достатня наявність технічного паспорта з датою будівництва споруди. При цьому документи, що підтверджують уведення в експлуатацію, не потрібні.

Переглядів: 681 | Додав: zrsp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Реклама

Архів записів
Друзі сайту
Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

У разі передруку матеріалів посилання на zrsp.at.ua обов'язкове.

Copyright MyCorp ©2009 2024