Четвер, 28.03.2024, 19:17
Здолбунівська районна спілка підприємців
| RSS


Меню сайту
Форма входу
Реклама

реклама

Пошук





Головна » 2016 » Грудень » 23 » Що чекає на платників єдиного податку
13:31
Що чекає на платників єдиного податку

Не минуло й року з моменту зниження ставки ЄСВ для підприємців і скасування соціального внеску для штатних співробітників, влада пішла на поступки.

По теме: ЕСВ обязали уплачивать всех. Что делать с приостановленной деятельностью ФЛП

Меморандум про співпрацю України і МВФ, підписаний 1 вересня 2016 року, містить кілька згадок про гостру необхідність компенсації втрат, викликаних зниженням ставки ЄСВ. Незважаючи на те, що збільшення поточної ставки ЄСВ (22%) поки що не планується, компенсаційні механізми вже починають потроху впроваджуватися, і перший удар традиційно візьме на себе дрібний бізнес.

На сьогоднішній законодавство ще дозволяє підприємцям користуватися зручною опцією: відчуваючи наближення тривалого затишшя в підприємницькій діяльності, фізичні особи підприємці (ФОП) можуть перейти з єдиного податку на загальну систему оподаткування, тим самим звільнивши себе від обов'язку (але залишаючи за собою право) сплачувати ЄСВ. Єдиним обов'язком ФОП, що тимчасово відійшов від справ, є тільки подання порожніх декларацій, так званих «нульовок».

Ідилію порушив Кабінет Міністрів, виступивши з законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 15.09.2016 № 5130, який був із неабиякою швидкістю прийнятий Верховною Радою 6 грудня цього року.

Одна з численних змін, передбачених Законом, торкнулося пп. 2. п. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», в якому раніше було закріплено право ФОП на загальній системі самостійно приймати рішення про те, платити чи не платити ЄСВ. Законодавець замінив у Законі слова «має право самостійно» на «зобов'язаний», тим само звільнивши ФОП від мук вибору, зобов'язавши їх платити ЄСВ незалежно від системи оподаткування та наявності доходу. Очевидно, що подібні нововведення торкнуться більшості сфер бізнесу, в яких задіяні приватні підприємці, у тому числі – нашої IT-галузі.

Варто відзначити, що не найприємніші для багатьох ФОП зміни стануть особливо відчутними на тлі так званого «фактора 3200» – обіцяного подвоєння розміру мінімальної заробітної плати в 2017 році, яка вплине і на розмір оплачуваного ЄСВ. Таким чином, якщо раніше ФОП на загальній системі міг нічого не платити державі за відсутності доходу, то з 01 січня 2017 року, схоже, кожен ФОП в обмін на одне лише право гордо іменувати себе українським підприємцем буде зобов'язаний поповнювати державний бюджет як мінімум на 704 гривні (3200*22%) на місяць. Тому можна очікувати, що підприємці на загальній системі оподаткування, які не ведуть активної діяльності, вже незабаром вишикуються в черзі на закриття ФОП.

Поки надія ще слабо жевріє – нормативний акт вже прийнятий, але все ще не підписаний главою держави. З іншого боку, зважаючи на п. 29 Меморандуму про співпрацю України і МВФ, в якому Україна взяла на себе зобов'язання до кінця грудня 2016 року вжити низку заходів щодо зниження рівня дефіциту Пенсійного фонду, перспективи для сьогоднішніх добровільних неплатників ЄСВ невтішні.

У зв'язку з цим зараз є всі підстави вважати, що рука не здригнеться і закон все ж таки буде підписаний найближчим часом.

Марія Давиденко

Cтарший юрист SBT Systems Ukraine

Переглядів: 1021 | Додав: zrsp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Реклама

Архів записів
Друзі сайту
Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

У разі передруку матеріалів посилання на zrsp.at.ua обов'язкове.

Copyright MyCorp ©2009 2024